Açık Prostat Ameliyatı

   

Açık prostat ameliyatı, açık prostatektomi olarak adlandırılır. Laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi prosedürleri yaygınlaşmadan önce sıklıkla tercih edilen bir cerrahi prosedürdü. Açık prostat ameliyatında cerrah, hastanın prostatına büyük bir ameliyat kesisi sayesinde ulaşır.

Ameliyat kesisinin uzunluğu her hasta için farklı olabilir. Ancak ortalama bir değer olarak 15-20 cm uzunluğunda bir kesi açılır.

Açık cerrahi prostat ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Prostat ameliyatı 2 ila 3 saat arasında sürebilir. Açık cerrahi ile prostat ameliyatı sonrasında iyileşme ve taburcu olma süresi 2 gün kadar sürebilir. Ameliyat sonrasında hastalarda idrar şikayetleri yüksek oranda tedavi edilmiş olur.

Açık Cerrahi Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık prostatektomi, genel anestezi altında yapılmaktadır. 

Cerrah yaklaşık 4 ila 5 inç uzunluğunda tek bir kesi yapar. Çoğunlukla, prostat içindeki ve çevresindeki kritik yapılar kolayca görülebilir. Büyütme gerekiyorsa, cerrah görüşünü geliştirmek için cerrahi büyüteç adı verilen basit bir cihaz kullanabilir.

Prostat bölgesi açığa çıktığında, cerrah prostat bezini idrar kesesinden ve üretradan ayırır. Amaç, prostat kanseri olan dokuyu ortadan kaldıracak, ancak kritik çevre yapısına - idrar kontinansını kontrol eden kaslara ve erektil fonksiyona izin veren sinire - zarar vermeyi en aza indirecek şekilde doku kaldırmaktır.

Prostat çıkarıldıktan sonra, üretranın rezeke edilen ucu mesanenin boynuna tutturulur. İyileşme sürecinde idrarın boşalmasını sağlamak için bir Foley kateter uygulanmaktadır. Hasta daha sonra anestezi sonrası bakım ünitesine götürülür ve burada anesteziden uyanır.

Açık Prostat Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Her hasta için doğru tedavi yoktur. En iyi cerrahi seçeneği seçmek, hastanın bireysel durumunu her yaklaşımın avantajları ve dezavantajları ile dengeleme meselesidir. Açık prostatektomi, bazı hastalar için önemli olabilecek çeşitli avantajlar sunar.

  • Kanser Kontrolü
  • Daha Az Mesane Boyun Kasılması Riski 
  • Karın Komplikasyonları Riski Yok

Açık Prostat Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra çoğu erkek hastanede bir ila iki gün geçirir. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki ilk günlerinde (ameliyat sonrası) intravenöz (IV) ağrı kesici ilaç alırlar, daha sonra ikinci gün ağız ağrısı ilaçlarına geçiş yaparlar. Ağrı kontrol altına alındığında ve bağırsak fonksiyonu geri dönmeye başladığında, hasta taburcu olmaya hazırdır.

Taburcu olduktan sonra hastalar yürüyebilir. Tek kısıtlama, alt karına yorucu fiziksel efor sarf eden herhangi bir şeyden kaçınmaktır. Hastalar duş alabilir, ancak banyo yapmaktan veya yüzmekten kaçınmalıdır.

Çoğu hasta, fiziksel olarak yorucu bir şey içermediği sürece, ameliyattan yaklaşık 3 ila 4 hafta sonra işe geri dönebilir. Ameliyattan sonra yaklaşık 6 hafta boyunca ağır kaldırmalardan kaçınılmalıdır.

 

Yorumlar

Ürolojik kanserler içinde hastaların hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve çok sık görülen kanser türü prostat kanseridir. Prostat kanseri tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ve erken müdahale sayesinde kanserli prostattan tamamen kurtulmak oldukça kolaydır.

Cerrahi yöntem dışında farklı tedavi seçenekleri de bulunur. Prostat kanserinin tanısı, teşhisi ve tedavisi aşamalarında güvenebileceğiniz bir uzman ürolog olan Prof. Dr. Murat Binbay tüm tedavi süreçlerinde hastaları ile yakından ilgilenmektedir. Detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilir ve iletişime geçebilirsiniz.

Popüler Yayınlar