Mesane Kanseri Tanısı
Mesane kanseri tanısı için kanserden şüphelenilen hastalarda idrar testleri (idrar tahlili, idrar sitolojisi), kan testleri, görüntüleme tetkikleri (ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme) ve endoskopik inceleme yapmak gerekebilir. Fiziki muayene, laboratuvar testleri ve görüntülemeler neticesinde mesane kanseri ihtimali belirginleşen hastalarda mutlaka sistoskopi yapılmalıdır.
Mesane Kanseri Tanısı İçin Sistoskopi
Sistoskopi, idrar deliğinden girilerek mesane iç yüzeyinin kamerayla görüntülenmesi işlemini tanımlar. Sistoskopi, farklı dalga boyundaki renklerin eşit bir dağılımla karışmasından oluşan beyaz ışık kullanılarak gerçekleştirilir.
"Narrow Band Imaging" adı verilen yeni bir teknoloji sayesinde ışık kaynağından çıkan hüzmeler sadece iki farklı rengin dalga boyunda yansıtılır. Böylelikle tümörlü dokular ve damarlanma artışı olan bölgeler endoskopik olarak daha iyi görülebilir. Sistoskopi süresince mesanenin hem beyaz ışık hem de "Narrow Band Imaging" yöntemiyle değerlendirilebilir. Bu sayede daha fazla tümöre tanı konulması ve beyaz ışıkla görülemeyen şüpheli alanların fark edilmesi sağlanabilmektedir.
Sistoskopi sırasında sitolojik inceleme için idrar örneği alınması, şüpheli görülen yerlerden biyopsi alınması ve tümör görüntüsüne sahip oluşumların mesane duvarından kazınması gerekebilir. Bu kazıma işlemine transüretral rezeksiyon (TUR) adı verilir. TUR yada biyopsi ile elde edilen doku örneği patoloji uzmanları tarafından mikroskopik olarak incelenir. İnceleme neticesinde mesane kanseri tanısı kesin olarak konulabilir. Patoloji raporunda kanserin hangi tipte olduğu, biyolojik olarak ne kadar saldırgan davranabileceği ve mesane duvarının hangi tabakasına kadar uzandığı gibi detaylar da belirtilir.
İdrar Sitolojisi Neyi İfade Eder ?
İdrar sitolojisi, idrarın içindeki hücrelerin patoloji uzmanları tarafından mikroskop altında değerlendirilmesi işlemini tanımlar. İdrarda habis (kötü) karakterde hücreler görülmesi idrar yollarının herhangi bir kesiminde (özellikle mesanede) tümör olabileceği ihtimalini kuvvetlendirir.
Mesane Kanseri Tanısı İçin Özel İdrar Testleri Var Mıdır ?
İdrarda bazı tümör belirteçlerinin düzeyini ölçerek mesane içerisinde kanser olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmak mümkündür. Ancak, hiçbir belirteç sistoskopik değerlendirmenin yerini alamaz ve bu belirteçlerin tanı amacıyla tek başına kullanılmaları önerilmemektedir. İdrardaki tümör belirteci seviyesi normal olan bir bireyde mesane kanseri saptanabileceği gibi tümör belirteci yüksek ölçülen birisinin mesanesi sistoskopide tamamen doğal görünebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder